Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş okullarında pilotluk eğitimi alacak adayların kabulünde test yöntemine geçilmesi amacıyla bir talimat yayımladı. 
 
Pilotaj eğitimine başlayan adayların eğitimlerini tamamladıktan sonra havayolu işe alım süreçlerinde pilotluk yeteneklerinin ölçüldüğü ve testlerden geçememesi sebebi ile kişilerin zaman ve maddi anlamda mağdur olduklarına yönelik vaki şikâyetler üzerine bu testlerin  öğrenci kabulünden önce yapılmasına karar verilmiştir.
Pilotaj eğitimi alacak adayların eğitime başlamadan önce tabi tutulacağı teste ilişkin usul ve esasların yer aldığı Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı (SHT-1T), Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi imzasıyla uçuş okullarına gönderildi. 
 
SHGM’nin yetkilendirdiği Uçuş Eğitim Organizasyonlarına pilotluk için başvuran adayların eğitime başlamadan önce teste tabi tutulması ve sadece başarılı olan adayların pilotluk eğitimine kabul edilmesi istendi. 
 
Talimat kapsamında Uçuş Okulları, İngilizce bilgisinin yanısıra Matematik bilgisi, Fizik bilgisi, Zekâ, Görsel ve işitsel hafıza, Algılama ve yoğunlaşma, Kişilik testi, Uzay oryantasyonu, Psikomotor, Stres altında karar verme, Fiziksel uyum konularını kapsayacak şekilde bir test yaptıktan sonra pilotluk eğitimi alacak öğrencileri belirleyecek. 
 
Uçuş Okulları öğrenci seçiminde uygulayacakları test sistemlerini, test sistemi sonuçlarının öğrenci seçiminde nasıl kullanılacağını ve özelliklerini açıklayan bir başvuru dosyasını Genel Müdürlüğe sunacak ve onaylandıktan sonra pilot seçim usulünü bu yönteme göre gerçekleştirecek. Talimat kuralları, uçuş okullarının yanısıra yükseköğretim kurumlarında akademik eğitim dışında pilotaj eğitimi alacak öğrenci pilotlar için de 01.03.2014 tarihinden itibaren geçerli olacak. 
 
Pilotluk eğitimi öncesi adayların ön testine tabi tutulmasını içeren yeni uygulamanın, havayolu işletmelerinde işe girerken istenen yeterlilikler çerçevesinde lisanslı pilotlara önemli avantaj sağlayacağı ve böylelikle sivil havacılığın hızla artan pilot ihtiyacının zaman ve emek kaybının önüne geçilerek karışlanabileceği düşünülüyor. 
 
 
 NOT: Bu talimat  Yurtdışında eğitim görmenin  ve  EASA Lisanslı bir pilot olmanın aslında ne kadar önemli bir mevzu olduğuna ışık tutmaktadır.
 

Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı (SHT-1T) için tıklayınız….

 

 

 

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı