Pilot lisansı

Pilot lisansı, herhangi bir hava taşıtında hususî veya profesyonel olarak pilotluk yapmak isteyenlerin edinmesi ve gerektiğinde yenilemesi gereken resmî belge. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu JAA ve EASA üyesi ülkelerde lisans (licence) olarak adlandırılırken, Kuzey Amerika’da sertifika (certificate) olarak adlandırılır. Sivil havacılıkta başlıca üç tür lisans mevcuttur: husûsî pilot lisansı (PPL), ticarî pilot lisansı (CPL) ve havayolu nakliye pilotu lisansı (ATPL).

JAR-FCL lisansları

JAR-FCL, JAA üyesi ülkelerde verilen pilot ve bazı diğer uçucu lisanslarını tanımlamakta kullanılan bir terimdir. JAR-FCL kısaltması İngilizce Joint Aviation Requirements Flight Crew License (Müşterek Havacılık Gereksinimleri Uçuş Mürettebatı Lisansı) kavramının akronimidir. Günümüzde JAA yetkilerini ve görevlerini EASA’ya devretme sürecinde olduğu için uçucu lisanslarında da önemli değişiklikler yapılmaktadır.

JAA üyesi ülkelerde verilen JAR-FCL lisanslarını Kuzey Amerika’da verilen FAA lisanslarından ayırmak için gerektiğinde lisans ismi önünde FAA veya JAR kısaltması kullanılır. Örneğin husûsî pilot lisansları (PPL) FAA PPL ve JAR PPL olarak tanımlanır.

JAR-FCL lisansına sahip uçucular diğer JAA üyesi ülkelerde pek fazla formalite ile karşılaşmadan lisanslarını kullanabilirler.

Lisans kodları

JAR-FCL 1: Uçak

JAR-FCL 2: Helikopter

JAR-FCL 3: Uçuş muayenesi (tıp)

JAR-FCL 4: Uçuş teknisyenleri

 

EASA lisansları

EASA (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı, Avrupa Birliği’nin sivil havacılık güvenliği çerçevesinde oluşturduğu ve 2010 itibariyle JAA’nın (Joint Aviation Authorities – Müşterek Havacılık Otoriteleri) yerini alan girişimidir. EASA kısaltması İngilizce European Aviation Safety Agency kavramının akronimidir. 2012 yılı sonu itibariyle JAA tarafından verilen JAR-FCL lisansları yerini EASA lisanslarına bırakmıştır.

FAA lisansları

ABD’de FAA tarafından verilen pilot lisanslarıdır.

UK CAA lisansları

Birleşik Krallık’taki sivil havacılık otoritesi CAA tarafından JAR-FCL sistemine geçmeden önce verilen pilot lisanslarıdır. CAA lisansı sahibi pilotlar belirli periyodlarla lisanslarını JAR-FCL’ye göre yenilerler. Bu işlem sadece derecelendirmelerini (ratings) yeniler ve pilotun tam JAR-FCL haklarından yararlanmasını sağlamaz.

 

Kaynak: Vikipedia

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı